در مصاحبه استخدامی چه بگوییم و از گفتن چه جملاتی پرهیز کنیم؟
برخی کارجویان بیش از حد تلاش میکنند تا در مصاحبه تصویر خوبی از خودشان نشان دهند اما موفق نمیشوند بیان کنند که چرا فرد مناسبی برای سازمان هستند. به همین خاطر مهم است که بدانیم در مصاحبه استخدامی چه بگوییم. باید صحبتهای خود را از قبل مرور کنید تا تلاشی را که برای پیدا کردن شغل رویاییِ خود کردهاید، هدر ندهید. در این مطلب برایتان توضیح میدهیم در مصاحبه استخدامی چه باید بگوییم و از گفتن چه جملاتی پرهیز کنیم که توصیه میکنیم پیش از حضور در مصاحبه کاری مطالعه کنید.
در مصاحبه استخدامی چه مواردی را نباید بگوییم ؟
۱. من واقعا به این شغل نیاز دارم
ناامید بودن و گلایه کردن شما را در شرایط ضعف قرار میدهد. کارفرمایانِ شرکتهای معتبر به دنبال استخدام افرادی هستند که به تواناییهای خود اعتماد داشته باشند و نسبت به دیگران بهتر وظایف خود را انجام دهند، نه شخصی که بهتر بتواند داستانی غمگین تعریف و گریه کند. بدیهی است که شما به شغل نیاز دارید، اما باید کارفرما را قانع کنید که چرا بهتر است این موقعیت را در اختیار شما قرار دهد.
حال توضیح میدهیم که برای به دست آوردن موقعیت مدنظرمان در مصاحبه استخدامی چه باید بگوییم. به جای اینکه بگویید واقعا به این شغل نیاز دارید، خوب فکر کنید که چرا این موقعیت خاص را میخواهید و بیان کنید که چگونه الزامات شغلی تعیینشده، با تواناییها و نقاط قوت شما همخوانی دارد.
۲. خارج از محل کار ترجیح میدهم وقت خود را اینگونه بگذرانم
ممکن است از سفر اخیرتان، مهارتهای بسیار زیادتان در بازیهای ویدیویی یا حیوان خانگیتان هیجانزده باشید و بخواهید درباره آنها صحبت کنید؛ اما شخصی که با شما مصاحبه میکند احتمالا تمایلی به شنیدن این حرفها ندارد. به همین خاطر بهتر است پیش از شرکت در یک مصاحبهی جدی بدانیم که باید در مصاحبه استخدامی چه بگوییم.
مصاحبه شغلی فرصتی گرانبها برای نشان دادن قابلیتهای حرفهای شما، چگونگی هماهنگی با گروههای سازمان و ارزشی است که شما میتوانید برای شرکت به ارمغان بیاورید. اینکه موقعیتی برای بیان ویژگیهایتان به عنوان یک کارمند خوب فراهم کنید، بسیار کارآمد خواهد بود اما داستان زندگی شما به مصاحبهکننده ارتباطی ندارد.
هر موضوعی را که بیان میکنید، سعی کنید به توانایی خود ارتباط بدهید و درباره آنها توضیح دهید. از موضوع منحرف نشوید و تحت هر شرایطی پاسخ خود را مختصر بیان کنید، چون تنها یک فرصت کوچک برای اثبات ویژگیهای خود در اختیار دارید.
۳. در مورد شرکت خود به من بگویید
در این بخش از مطلب، توضیح میدهیم که بهتر است در مصاحبه استخدامی چه سؤالاتی را بگوییم و مطرح کردن چه پرسشهایی تأثیر منفی بر نتیجهی مصاحبهی کاری دارد.
«شرکت شما چه ویژگیهایی دارد؟ از شرکت خود برایم بگویید». در بین اشتباهات رایج مصاحبههای شغلی، این جمله را زیاد خواهید شنید. یکی از بزرگترین اشتباهاتی که افراد میتوانند مرتکب شوند این است که بدون تحقیق کامل درباره شرکت مدنظر، در مصاحبه شغلی آن شرکت کنند.
حال توضیح میدهیم برای تحت تأثیر قرار دادن کارفرمایان در مصاحبه استخدامی چه باید بگوییم. کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که اهداف و ارزشهایشان را به اشتراک بگذارند و به دنبال پیشرفت شرکت و در نتیجه پیشرفت جایگاه خود باشند، نه افرادی که تنها به فکر کسب درآمد هستند.
سوال پرسیدن در مصاحبه مهم و کارآمد است اما باید مراقب سوالاتی که میپرسید باشید، چراکه این سوالها جایگاه شما را مشخص میکنند. خوب است در وبسایت شرکت جستجو و تحقیق کنیم تا مطمئن شویم که وظایف شغل و نحوه تناسب خودمان با آنها را متوجه شدهایم و میدانیم با کدام جنبه از شخصیت و تواناییهایمان مطابقت دارد.
۴. بزرگترین ضعف من این است که خیلی سخت کار می کنم
مصاحبهکنندگان دوست دارند از متقاضیان شغلی در مورد نقاط ضعف آنها بپرسند، زیرا پاسخهایی که متقاضیان درباره مهارتهای خود میدهند، شخصیت و توانایی آنها برای غلبه بر مشکلاتشان را نشان میدهد. برای گرفتن نتیجهی مثبت پس از مصاحبه باید بدانیم که دربارهی ضعفهایمان در مصاحبه استخدامی چه بگوییم.
بیایید با این واقعیت روبرو شویم که هیچکس کامل نیست. شما برای شرایط متفاوت، نقاط قوت و ضعف متفاوتی خواهید داشت. اگرچه پاسخِ ازپیشآمادهشده هنگام صحبت درباره نقاط ضعف خود وسوسهانگیز است، اما تاثیر خوبی روی کارفرما نخواهد داشت.
حال میگوییم که با توجه به نظر مشاورین شغلی بهتر است درمورد ضعفهایمان در مصاحبه استخدامی چه بگوییم. بنابر پیشنهاد تخصصی مشاورین شغلی، هنگام مصاحبه نباید زیاد در مورد نکات منفی خود صحبت کنید، همچنین نباید از بیان «نقاط ضعف» بهمنظور فرصتی برای تعریفکردن از خودتان استفاده کنید. سختکوش بودن از سری ویژگیهای مثبت است و وقتی شخصی از آن به عنوان نقطه ضعف یاد میکند، به نظر میرسد که با کارفرما صداقت ندارد و به دنبال جلب توجه است. از گفتن این جمله پرهیز کنید: «بزرگترین نقطهضعف من این است که کمالگرا هستم.»
درعوض، روی مهارتهایی تمرکز کنید که میخواهید از طریق آنها موقعیت را بهبود ببخشید و کارفرما را تحت تاثیر قرار دهید.
۵. من میدانم که در رزومهام یک خلا وجود دارد، اما…
اکنون بررسی میکنیم که دربارهی تجربیات کاری و رزومه خود در مصاحبه استخدامی چه باید بگوییم. تجربه به اشکال مختلف به دست میآید. ممکن است دورهای باشد که بیکار بودهاید یا سابقه کاری شما با هر مهارت مورد نظر برای آن موقعیت مطابقت ندارد. لازم نیست در طول مصاحبه درخصوص این موارد به طور داوطلبانه صحبت کنید.
قبل از اینکه مصاحبه کننده درباره کاستی رزومهتان چیزی نگفته، تجربه خود را زیر سوال نبرید. اگر ویژگیهای منفی خود را مدیریت کنید، ممکن است تاثیرگذار به نظر برسید و این اصلیترین ویژگی باشد که از شما به یاد بیاورند. اگر هم سوالی در مورد آن مسائل پیش آمد، مصاحبه فرصتی برای شماست تا نقاط قوت رزومه خود را نیز به هم وصل کنید و توضیح دهید که چگونه تجربه شما برای این کار عالی است.
باید سعی کنیم آرام باشیم و یا حداقل تظاهر به آرام بودن کنیم، حتی اگر اعتمادبهنفس بالایی نداریم. بهتر است که به یاد داشته باشیم رزومهی ما آنها را تحت تاثیر قرار داده که به ما فرصت مصاحبه دادهاند.
۶. آره… مثلا… من واقعاً، اوه…
گاهی اوقات اینکه در مصاحبه استخدامی چه بگوییم و چه مواردی را مطرح کنیم مهم نیست، بلکه شیوه بیان ماست که نقش مهمی را ایفا میکند. ممکن است وقتی با دوستانتان صحبت میکنید، عامیانه صحبت کردن بسیار مناسب باشد. اما وقتی در یک موقعیت حرفهای قرار دارید بهتر است لحن خود را با آن هماهنگ کنید.
اگر در صحبت کردن بیش از حد راحت و عامیانه هستید یا روان صحبت نمیکنید، مصاحبهکننده شما درمییابد که شما نمیدانید موضوع اصلی صحبت چیست و درباره چه چیزی دارید توضیح میدهید. بدتر از آن، ممکن است این تصور ایجاد شود که شما علاقه زیادی به این موقعیت ندارید. به همین دلیل، شیوهی بیان هم به اندازهی اینکه بدانیم در مصاحبه استخدامی باید چه بگوییم و چه مواردی را نه، مهم است.
مقداری اضطراب در یک مصاحبه طبیعی است، اما تلاش کنید تا مطمئن شوید که زبان بدن و لحن صدای شما مثبت باقی میماند و به میزان اعتماد به نفس شما میافزاید. سعی کنید گاهی صدای خودتان را ضبط کنید تا وقتی غیرمسلط صحبت میکنید، متوجه شوید.
۷. از شواهد موجود مشخص است که این موقعیت، بسیار بهتر از آخرین محل کار من است
دانستن این که در مصاحبه استخدامی دربارهی محل کار قبلی خود چه مواردی را بگوییم و از گفتن چه چیزهایی خودداری کنیم، مهم است. شکایت از شغل، رئیس یا شرکت قبلی غیرحرفهای است. کارفرمایان بالقوه را متعجب میکند که در صورت عدم موفقیت در مورد شرکتشان چه میگویید.
بهتر است همیشه در مورد کارفرمایان گذشته مثبت صحبت کنید. نظرات منفی و اظهارات کنایهآمیز در مورد کارفرمایان و همکاران قبلی شما را کوچک جلوه میدهد. اگر درباره شرکت گذشته خود بدگویی کنید، کارفرمایان ممکن است تصور کنند که شما همین کار را با آنها هم انجام خواهید داد. حتی اگر شغل قبلی یا شغل فعلی شما در وضعیت بدی باشد، گفتن چیزی شبیه این که «از این تجربه قدردانی کردید، اما این موقعیت با علایق بلندمدت شما همسوتر است» به شما کمک میکند تا وجههی خوبی از خود نشان دهيد و مورد احترام واقع شوید.
۸. ببخشید دیر رسیدم
موضوعی دیگری که در نتیجهی مصاحبه تأثیر بسیاری دارد، این است که سر وقت به مصاحبه استخدامی برسیم و در صورت تأخیر، بدانیم دربارهی دلیل تأخیرمان باید چه بگوییم. تا زمانی که درگیر حادثهای نباشید که ارزش خبر دادن داشته باشد، بهتر است این جمله را به زبان نیاورید و تا حد امکان دیر نکنید.
تاخیر در مصاحبه بیادبی است؛ نشان میدهد که مصاحبه شغلی را جدی نمیگیرید و به وقت مصاحبهکننده احترام نمیگذارید. همچنین این اتفاق نشاندهنده عملکرد شما به عنوان یک کارمند است. همانطور که لازم است بدانیم در مصاحبه استخدامی چه بگوییم و چه مواردی را رعایت کنیم، باید برای به موقع رسیدن به مصاحبه نیز برنامهریزی داشته باشیم.
برای مصاحبهی شغلی که به طور جدی میخواهید به آن برسید، زود خانه را ترک کنید. اگر زمان زیادی برای گذراندن دارید، میتوانید در ماشین خود بنشینید و منتظر بمانید. در کافیشاپهای اطراف شرکت چیزی بنوشید یا بیرون بایستید و نفس عمیق بکشید تا آرامش پیدا کنید.
۹. من یک پیشنهاد کاری دیگر دارم
حکم قطعی درباره این مورد کمی دردسرآفرین است. صحبت در مورد پیشنهادات دیگر معمولاً در بخش چیزهایی قرار میگیرد که نباید در مصاحبه بگویید، حداقل وقتی از شما سؤال نمی شود. شما نمیخواهید به مصاحبهکنندهها بگویید که شغل آنها روی نیمکت ذخیرهی شماست. به همین دلیل باید کمی دقت کنیم که دربارهی پیشنهادات خود در مصاحبه استخدامی چه بگوییم.
افرادی که استخدامهای زیادی انجام دادهاند، توصیه میکنند که در مراحل اولیه، در مورد مصاحبهها یا پیشنهادات شغلی از شرکتهای دیگر دروغ نگویید (اگر کاندیدای قویای باشید، تصور میکنند به هر حال فرصتهای متعدد دیگری نیز دارید.)
اما اگر یک مدیر استخدام از شما درخواست کرد که موقعیتهای شغلی محتمل خود را به او بگویید، اشکالی ندارد که اطلاعات لازم را با او به اشتراک بگذارید. ممکن است آن شخص بخواهد بسنجد که چه زمانی میتواند با شما شروع به همکاری کند.
۱۰. حقوق این کار چقدر است؟
هنگام در نظر گرفتن یک موقعیت شغلی، حقوق عامل مهمی است، اما نباید فرصت خود را با صحبت در مورد پول فوراً از بین ببرید. البته واجب است که بدانیم درمورد حقوق و مسائل مالی در مصاحبه استخدامی چه باید بگوییم.
موضوع حقوق و مزایا جزو ظرایف مصاحبه است. و به طور مشابه، شما نمیخواهید با پرسشهای متعدد در مورد تعداد روزهای مرخصی که میخواهید، پیشنهادات احتمالی را از بین ببرید. در ادامه بررسی میکنیم که دربارهی حقوق و مزایا در مصاحبه استخدامی چه باید بگوییم و چه زمان بهتر است که دستمزد پیشنهادی خود را مطرح کنیم.
بهترین روش معمولاً این است که منتظر بمانید تا کارفرما یا مصاحبهکننده بالقوه به سراغ ایندست سوالات برود. گاهی اوقات مدیر استخدام در اوایل حقوق و دستمزد پیشنهادی شما را میپرسد و گاهی تا زمانی که مراحل مصاحبه را انجام ندهید، این موضوع مطرح نمی شود. اما صبور باشید زیرا مدیر استخدام به شما اطلاع خواهد داد که چه زمانی برای بحث در مورد حقوق و مزایا مناسب است.
در مصاحبه استخدامی چه چیزهایی را باید بگوییم؟
پس از مرور مواردی که بهتر است در مصاحبه از آن استفاده نکنید، به سراغ جایگزینهای مناسبی برای آنها میرویم و دقیقتر بررسی میکنیم در مصاحبه استخدامی چه بگوییم بهتر است. بازار کار امروز مثل همیشه رقابتی است. شما باید بتوانید به طور موثر مهارتهای خود را به اشتراک بگذارید تا بهترین نتیجه را بگیرید. در طول فرایند مصاحبه، شما باید تا حد امکان نقاط قوت خود را برجسته کنید.
همانطور که پیشتر گفتیم، لازم است بدانیم دربارهی تواناییها و نقاط قوت خود در مصاحبه استخدامی چه بگوییم. یک راه آسان برای انجام این کار این است که چند عبارت ساده را در مصاحبه شغلی بعدی خود استفاده کنید.
۱. من با کاری که شرکت شما انجام می دهد بسیار آشنا هستم
اگر به کارفرمای احتمالی اطلاع دهید که شما با کاری که یک شرکت انجام میدهد آشنا هستید، نشان میدهید که شما به کسبوکار علاقه دارید و وقت آنها را تلف نمیکنید. اگر بخواهیم پاسخ دهیم که در مصاحبه استخدامی چه بگوییم تا کارفرما را تحت تأثیر قرار دهیم، باید بگوییم که ارائهی اطلاعات دربارهی شرکت و کسبوکار کارفرما میتواند روش خوبی باشد. برای کسب اطلاعات در مورد محصولات و خدمات به وبسایت شرکت مراجعه و آخرین معاملات و اخبار مربوط به تجارت را جستجو کنید.
حتماً به مصاحبهکننده اطلاع دهید که با جدیدترین خرید شرکت یا آخرین محصولی که به تازگی به بازار عرضه کردهاند آشنا هستید. توضیح دهید که چگونه مهارتها و تجربه شما برای کارفرما مناسب است و میتواند پیشرفت شرکت را تحت تاثیر قرار دهد.
۲. من انعطاف پذیر هستم
محیطهای کاری همیشه در حال تغییر هستند. کارفرمایان بالقوه به دنبال متقاضیانی هستند که آماده تغییر باشند و بتوانند در یک لحظه با آنها سازگار شوند. در دنیای تجارت پرشتاب امروزی، کارکنان باید توانایی انجام چند کار را به صورت همزمان داشته باشند و کیفیت خروجی کار آنها افت نکند. پس برای گرفتن نتیجه مطلوب از مصاحبه باید بیاموزیم در مصاحبه استخدامی درمورد انعطاف پذیری و سازگاری خود چه بگوییم تا کارفرمایان را تحت تاثیر قرار دهیم.
بیان اینکه شما سازگار هستید به کارفرما اجازه میدهد تا بداند که مایلید هر کار حرفهای را که برای پیشرفت خودتان و شرکت لازم است، انجام دهید. این مسئله ممکن است به معنای اضافه کاری یا انجام وظایف بیشتر در شرایط بحرانی باشد. به کارفرمای بالقوه خود نشان دهید که برای مقابله با هر بحرانی که ممکن است رخ دهد مجهز هستید و آمادگی دارید.
۳. من پرانرژی هستم و نگرش مثبتی دارم
کارفرمایان به دنبال کاندیداهایی با خوشبینی و نگرش «توانمندی» هستند. نگرشها مُسری هستند و به طور مستقیم بر روحیه شرکت و دیگر کارمندان تأثیر میگذارند. بگذارید خوشبینی شما بی آنکه دربارهاش صحبت کنید، در طول فرایند مصاحبه بدرخشد.
۴. من به کار گروهی عادت دارم و در آن حرفهای هستم
احتمالا کودکی خود را به یاد میآورید که آموزگارانتان در مدرسه به دنبال انجام کار گروهی و ایجاد تعامل بین دانشآموزان بودند. بازار کار هم فرقی نمیکند و عملکردش به همین صورت است. شرکتها به دنبال کارمندانی هستند که همکاری کنند و با سایر کارمندان کار گروهی انجام دهند.
ذکر اینکه شما فردی با توانایی انجام کار تیمی هستید به کارفرمای احتمالی شما اجازه میدهد تا بداند که میتوانید در موقعیتهای گروهی به بهترین شکل ممکن ظاهر شوید. برای همین خوب است که بدانیم دربارهی تواناییمان برای انجام فعالیتهای گروهی در مصاحبه استخدامی چه باید بگوییم. کارفرمایان به دنبال کارمندانی هستند که با نظارت محدود بتوانند مولد باشند و با دیگران هم به خوبی کار کنند.
۵. من تجربه زیادی دارم
فرصتی که شما در اختیار دارید، برای درخشش شماست. هر یک از وظایف شغلی قبلی را که مستقیماً به شغل جدید شما مربوط می شود، برجسته کنید و درباره آن توضیح دهید. اگر پستتان مدیریتی است، اعلام کنید که مسئولیت نظارت، آموزش و توسعه سایر کارکنان را برعهده داشتهاید. در مورد تکنیکهای انگیزشی خود بحث کنید و نمونههای خاصی از افزایش بهرهوری همکاران پیشین خود را به اشتراک بگذارید. در ضمن تمام کلاسهای آموزشی یا سمینارهایی را که در آن شرکت کردهاید نیز فهرست کنید. بسیار مهم است که درمورد تجربیات کاری خود در مصاحبه استخدامی چه بگوییم.
۶. هدف من، افزایش تخصص در زمینه شغلی خودم است
کارفرمایان متقاضیانی را دوست دارند که اطلاعات و دانش خود را افزایش میدهند تا خود را به بهترین کارمند ممکن تبدیل کنند. بیان اینکه قصد دارید یک متخصص شوید باعث می شود کارفرمایان شما را به عنوان یک دارایی ببینند، نه یک بدهی. شما منبعی هستید که سایر کارمندان میتوانند از آن بیاموزند.
این رویکرد، روشی ظریف برای نشان دادن این است که شما نگرشی عالی دارید. هدف شما این است که در کارتان بهترین باشید و به کارفرمایان این امکان را میدهد که بدانند شما فقط یک کارمند ساده نیستید، بلکه در دراز مدت به دنبال ارتقا و پیشرفت هستید.
۷. من انگیزه بالایی دارم
یک کارمند با انگیزه، یک کارمند سازنده است. در مورد اینکه چگونه سطح بالای انگیزه شما را به انجام بسیاری از کارها سوق داده است، صحبت کنید. اگر شما یک کارمند دقیق هستید، در مورد مهارتهای سازمانی و توجه به جزئیات صحبت کنید. شرکتها همیشه به دنبال کارمندان قابل اعتمادی هستند که بتوانند روی آنها حساب کنند.
خلاصه
به یاد داشته باشید که مصاحبه شغلی فرصتی برای اثبات خود به عنوان یک كارمند مناسب و کاردان به کارفرمای احتمالیتان است. مطمئن شوید که عبارات درست را استفاده میکنید تا بیشترین شانس را برای تضمین شغل رویایی خود به دست بیاورید. در این مطلب توضیح دادیم که بهتر است در مصاحبه استخدامی چه مواردی را بگوییم و گفتن چه جملاتی تصویری غیر حرفهای از شما میسازد. اگر سؤالی دربارهی مصاحبهی استخدامی دارید، با ما در میان بگذارید.
منبع:
moneywise.com
investopedia.com