رکورد وبینار رفتارهای جرأت مندانه ( کارگاه شماره 2)
جرات مندی چیست؟
قاطعیت مهارتی مهم است که میتوانید در موقعیتهای مختلف از آن بهرهمند شوید. افراد قاطع در ارتباط با دیگران صادق و کاملا به خودشان مسلط هستند. آنها توانایی نه گفتن دارند؛ دیگران بهراحتی تحتتأثیر قاطعیت آنها قرار میگیرند و تأییدشان میکنند. افزایش اعتمادبهنفس و مهار استرس و خشم مهمترین نشانههای رفتار جرات مندانه هستند.
افرادی با این مهارت ارتباطی، مورداحترام و تأیید دیگران قرار میگیرند و برای دفاع از افکارشان توانمند هستند. فراموش نکنید برای پذیرش مسئولیت بیشتر، به توانایی نه گفتن نیاز دارید. بعضی از افراد ذاتا قاطع هستند، اما بسیاری از افراد برای یادگیری این مهارت باید تمرین و تلاش کنند.
مقایسه رفتار جرات مندانه، منفعلانه و پرخاشگرانه
رفتار جرات مندانه شیوه ارتباطی مؤثر و مبتنی بر احترام متقابل است. شما با این رفتار:
- به خودتان احترام میگذارید؛
- از افکار، احساسات و منافعتان دفاع میکنید؛
- به حقوق دیگران آگاه هستید؛
- برای حل مسائل با دیگران مذاکره میکنید.
رفتار منفعلانه یا پرخاشگرانه هیچ کمکی به بیان نیازها و افکارتان نمیکنند، منطقیتر است که مستقیم و محترمانه با دیگران رفتار کنید. در ادامه رفتار قاطعانه، منفعلانه و پرخاشگرانه را مقایسه میکنیم.
تفاوت رفتار جرات مندانه با رفتار منفعلانه
کسی که رفتار منفعلانه دارد، خجالتی یا بیش از اندازه راحت به نظر میرسد. وقتی بدون صحبت منتظر شنیدن نظرات اعضای گروه میشوید، همیشه با تصمیمات دیگران موافق هستید و اغلب از درگیری با افراد اجتناب میکنید، یعنی رفتارتان منفعلانه است. شما به افراد نشان میدهید افکار، احساسات و تصمیمات شما اهمیت کمتری از مال آنها دارند، به دیگران اجازه میدهید خواستهها و نیازهای شما را نادیده بگیرند و حتی بهجای شما تصمیم بگیرند. مثلا همکارتان پروژه جدیدی به شما میدهد و بهرغم مشغلهتان آن را میپذیرید، ساعتها اضافهکاری میکنید و نمیتوانید کنار خانوادهتان باشید.
اگر رفتار قاطعانه و توانایی نه گفتن داشته باشید، دیگر لازم نیست چنین شرایطی را بپذیرید. شاید هدف شما حفظ آرامش باشد، اما مدام جواب مثبت دادن به خواستههای دیگران، از انرژی و آرامش زندگی شما میکاهد و روابط شما را دچار مشکل میکند، چراکه نیازهای شما و خانوادهتان همیشه در جایگاه دوم قرار دارند. بعضی از تعارضات درونی که رفتار منفعلانه در فرد ایجاد میکند عبارتاند از:
- فشار روانی؛
- رنجش؛
- خشم؛
- احساس قربانیشدن؛
- میل به انتقام؛
- شککردن فرد به خودش.
تفاوت جرات مندی با پرخاشگری
نقطه مقابل رفتار قاطعانه، پرخاشگری است. در این حالت، فرد رفتاری مستبدانه دارد و نیازها، احساسات و نظرات دیگران را نادیده میگیرد. افراد پرخاشگر باعث خجالت دیگران میشوند و ازخودراضی به نظر میرسند. شاید فکر کنید با پرخاشگری به خواستههایتان میرسید، اما برای رسیدن به آنها هزینه بیشتری پرداخت میکنید. پرخاشگری باعث ازبینرفتن اعتماد دیگران و احترام متقابل میشود. با رنجاندن دیگران آنها را به مخالفت با خودتان تشویق میکنید. تشخیص رفتار جرات مندانه همیشه آسان نیست و مرز باریکی بین قاطعیت و پرخاشگری وجود دارد که بیشتر افراد را به اشتباه میاندازد. رفتار جرات مندانه ۲ ویژگی مشخص دارد که شناسایی آن را سادهتر میکند:
۱. قاطعیت مبتنی بر تعادل است
رفتار قاطعانه یعنی در بیان خواستهها و نیازهای خود صریح باشید و حقوق، نیازها و خواستههای دیگران را هم در نظر بگیرد. در این حالت، به خودتان اطمینان دارید و از این رفتار قدرت میگیرید تا نظرات خود را محکم، منصفانه و با همدلی بیان کنید.
۲. رفتار جرات مندانه بردبرد است
وقتی به حقوق، نیازها، احساسات یا خواستههای دیگران توجه نکنیم، رفتارمان منفعتطلبانه میشود. در این حالت، فرد خودخواهانه از قدرتش استفاده میکند و میکوشد با زورگویی به خواستههای خودش برسد. رئیسی که عصر روز قبل از تعطیلات انبوهی کار روی میز شما تلنبار میکند و انتظار دارد در کوتاهترین زمان انجامشان دهید، پرخاشگر است. در مقابل رفتار جرات مندانه بردبرد است، یعنی طرفین به یک اندازه رضایت دارند و به حق یکدیگر احترام میگذارند. مثلا رئیس اطمینان دارد که کارها بعد از تعطیلات بهخوبی انجام میشود و به کارمند فشار نمیآورد.
دیدگاهتان را بنویسید